FAKRO Fénycsatornák

A FAKRO fénycsatornái segítségével a természetes fényt olyan ablaktalan, vagy sötét helyiségekbe is el tudjuk juttatni, ahol nincs lehetőség sem homlokzati, sem tetőablak elhelyezésére. Ilyenek a közlekedők, vagy a telekhatárra épített hagyományos parasztházak belső részei.

Az ember természetes fény iránti igénye napi szinten legalább 30 percet tesz ki, szabad levegőn napszemüveg használata nélkül. Ugyanakkor az emberi szervezetre jótékony hatású napsugarakat semmilyen mesterséges fényforrás sem helyettesítheti.

 A természetes fénytől elzárt, ablaktalan helyiségekbe fénycsatorna beépítése javasolt, amelyen keresztül természetes fényt lehet bejuttatni a helyiségbe. Ablakokkal rendelkező helyiségekben a fénycsatorna energiatakarékos kiegészítő fényforrásként szolgálhat. A fénycsatornán keresztül a helyiségbe áramló fénymennyiség a kupolára érkező napfény intenzitásától függ.

Kupolás flexibilis fénycsatornák - SLT

Részletek

Az SLT fénycsatorna legfőbb szerepe, hogy a belső terek számára megfelelő mennyiségű természetes fényt biztosítson. Az ilyen típusú fényforrás olyan helyiségek megvilágítására szolgál, ahova tetőablakot, vagy homlokzati ablakot nem lehet elhelyezni. Gyengén megvilágított helyiségek, fürdőszobák, ötlözők, folyosók, lépcsőházak vagy pincék használata lehet különösen kényelmetlen. A fénycsatornának köszönhetően a természetes fény bejuthat az épületbe, emelve az épület használójának komfortérzetét energiamegtakarítás mellett. Az SLT fénycsatorna közvetíti a napfényt, ami a tetőbe beszerelt kupolán keresztül jut be az épületbe. A nap sugarai visszaverődnek a fényvisszaverő cső rugalmas, tükröződő falain, így jutnak le a fényszóró egységhez. Ez a mennyezetbe elhelyezett diffúzor egyenletesen világítja be a teljes belső teret.  Az SLT PLUS fénycsatorna verzió éjszaka is használható fényforrásként, villanykörte segítségével.

Kupolás merevfalú fénycsatornák - SRT

Részletek

Az SRT fénycsatorna legfőbb szerepe, hogy a belső terek számára megfelelő mennyiségű természetes fényt biztosítson. Az ilyen típusú fényforrás olyan helyiségek megvilágítására szolgál, ahova tetőablakot, vagy homlokzati ablakot nem lehet elhelyezni. Gyengén megvilágított helyiségek, fürdőszobák, ötlözők, folyosók, lépcsőházak vagy pincék használata lehet különösen kényelmetlen. A fénycsatornának köszönhetően a természetes fény bejuthat az épületbe, emelve az épület használójának komfortérzetét energiamegtakarítás mellett.

Az SRT fénycsatorna fénytovábbító csatornája merev, belső felületén ezüstbevonatú alumínium cső 98%-ban fényvisszaverő. A cső belseje tükörként viselkedik. Ez a technológia szavatolja, hogy a napfény jelentős része bejut az épület belsejébe.

Az SRT fénycsatorna bármilyen épületben használható, de csatorna napfény továbbító képessége korlátozott, 12 mérter, ezt a távolságot kell figyelembe venni a tető és a bevilágítandó helyiség plafonja között.

Az SLT PLUS fénycsatorna verzió éjszaka is használható fényforrásként, villanykörte segítségével

Síküveges flexibilis fénycsatornák

Részletek

SF_ – sík üvegű fénycsatorna flexibilis fénytovábbító csővel, integrált burkolókerettel
(SFS sík tetőfedő anyagokhoz, SFZ profilos tetőfedő SFH magasprofilú tetőfedő anyagokhoz)

SF_-L – sík üvegű fénycsatorna intgegrált burkolókerettel és oldalbevilágítóval. A kiegészítő bevilágító felület a padlástér megvilágítására szolgál.
(SFS-L sík tetőfedő anyagokhoz, SFZ-L profilos tetőfedő SFH-L magasprofilú tetőfedő anyagokhoz)

Az új fénycsatorna jellemzői: 

  • Körülbelül 10%-kal magasabb U hőátbocsátási érték a kupolás verzióhoz képest.
  • Integrált burkolókeret a gyorsabb beépítés érdekében.

A fénycsatorna sík, integrált burkolókerettel szerelt bevilágító felületből, 2,1 méter hosszú fénytovábbító csőből, mennyezeti keretből és fényelosztó prizmából áll.

Síküveges merevfalú fénycsatornák

Részletek

SR_  – síküveges fénycsatorna merev fénytovábbító csővel, integrált burkolókerettel
(SRS sík tetőfedő anyagokhoz, SRZ profilos tetőfedő anyagokhoz, SRH magasprofilú tetőfedő anyagokhoz)
SR_-L –  síküveges fénycsatorna merev fénytovábbító csővel, oldalbevilágítóval, integrált burkolókerettel. A kiegészítő bevilágító felület a padlástér megvilágítására szolgál.
(SRS-L sík tetőfedő anyagokhoz, SRZ-L profilos tetőfedő anyagokhoz, SRH-L magasprofilú tetőfedő anyagokhoz)

 Az új fénycsatorna jellemzői: 

  • Körülbelül 10%-kal magasabb U hőátbocsátási érték a kupolás verzióhoz képest. 
  • Integrált burkolókeret a gyorsabb beépítés érdekében.

Az SR_  fénycsatorna a következő elemekből áll: tetőcsatlakozási rész, három db fénytovábbító cső – SRM 61cm, SRK könyök (csak 250 és 350 mm átmérőjű típusoknál), mennyezeti egység, fényelosztó prizma és beépítési csomag. Az egyenes cső teljes hossza 330mm átmérőjű cső esetén 2,1 méter, 550mm átmérőjű cső esetén 1,8 méter.